Obiectivul general al proiectului / Scopul proiectului
Obiectivul general al proiectul „Pro(activ) pe piața muncii – Practică-ți viitorul!” este dezvoltarea competențelor profesionale și transversale pentru 255 de studenți din Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava prin participarea la programe de învățare la locul de muncă, în cadrul parteneriatelor de practică stabilite cu mediul de afaceri local.
Scopul principal al proiectului constă în creșterea angajabilității studenților din Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava ca urmare a îmbunătățirii competențelor acestora raportat la temele transversale actuale ale pieței muncii care rezidă din adoptarea noilor tehnologii, adoptarea conduitei ecologice în activitățile economice, adoptarea noilor metode de integrare a forței de muncă în mecanismul antreprenorial.
Proiectul va contribui la realizarea obiectivului general și la atingerea scopului propus prin facilitarea participării la stagii de practică în cadrul parteneriatelor încheiate prin proiect între Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava și agenții economic locali a unui număr de 255 de studenți. Aceștia vor beneficia și de servicii de consiliere ocupațională și formare antreprenorială cu tematici sustenabile, pentru a fi mai bine conectați la noile caracteristici ale economiei. În plus, proiectul va analiza tendințele actuale cu privire la adoptarea noilor tehnologii, metodele de colaborare și de comunicare, metodele de lucru și preocupările față de mediu și climă care sunt din ce în ce mai prezente în mediul antreprenorial.
În acest fel, se va aborda o anticipare a nevoilor de adaptare a curriculei cu scopul de a oferi studenților un cadru de pregătire mai adaptat caracteristicilor în schimbare ale pieței muncii, contribuind în acest fel la creșterea angajabilității acestora. Importanța proiectului rezidă în impactul pe care acesta îl va avea la nivelul comunității:
- studenții vor avea acces la stagii de practică și activități conexe (workshop-uri, formare antreprenorială etc.) care îi vor pregăti pe aceștia pentru un început de succes în carieră;
- comunitatea academică își va întări capacitatea de a implementa activități relevante pentru contextul social și economic în care își desfășoară activitatea și va putea pune la dispoziția studenților un hub dedicat muncii care să acopere nevoile de infrastructură ale acestora;
- mediul economic va beneficia de un contact direct cu potențialii angajați, viitori absolvenți ai Universității ”Ștefan cel Mare” din Suceava și va putea transmite nevoile și așteptările emergente în cadrul studiilor întreprinse de către partener.
Cooperarea în acest proiect este esențială și reprezintă baza pentru progresul către depășirea disparităților intra și interregionale care au reieșit în urma analizei de nevoi. De asemenea, având în vedere importanța strategică pe care partenerii sunt conștienți că o au, proiectul va genera o schimbare de mentalitate, apropiind cerințele pieței muncii locale de programele de studii terțiare.
Formarea și dezvoltarea competențelor profesionale și transversale ale studenților reprezintă activitatea principală în jurul căreia este dezvoltat proiectul, însă acesta urmărește și îmbunătățirea inserției pe piața muncii, precum și analizarea contextului de angajabilitate a absolvenților pentru anticiparea nevoilor orizontale de dezvoltare a ofertei educaționale.
Obiective specifice ale proiectului:
OS 1. Dezvoltarea competențelor legate de mediu pentru 255 de studenți prin derularea de programe de formare antreprenorială orientată către sectoarele legate de tranziția climatică.
OS2. Dezvoltarea unui parteneriat între Universitatea ”Ștefan cel Mare” Suceava, Camera de Comerț și Industrie Suceava și potențialii angajatori și implementarea sa prin dezvoltarea programelor de practică pentru studenți.
OS 3. Sprijinirea studenților în vederea creșterii inserției pe piața muncii prin formarea de competențe socio-emoționale în cadrul unor activități complementare programelor de formare.
OS 4. Dotarea unui Centru de Resurse pentru Practică în cadrul Universității ”Ștefan cel Mare” din Suceava care să deservească studenții în procesul de dezvoltare a competențelor necesare pe piața muncii.
OS 5. Anticiparea nevoilor de dezvoltare a ofertei educaționale pentru o mai bună orientare către sprijinirea inserției pe piața muncii a absolvenților.